Murid 9 Tahun Di Tumbuk Guru Kerana Salah Jawab Soalan Dalam Kelas

KINI TRENDING

Seringkali kita mendengar pelajar zaman sekarang disebut manja dan mengada-ada. Tak boleh ditegur, tak boleh juga didenda dan dikenakan hukuman rotan atas kesalahan yang mereka lakukan.

Namun wajarkah apabila seorang guru bertindak menumbuk muridnya hanya kerana salah menjawab soalan di dalam kelas?

Akibat berang dengan tindakan guru tersebut, ibu mangsa, Nur Syaheerah Sutchira Abdullah telah membuat laporan polis dan sidang media berkenaan perkara yang menimpa anaknya, lapor Free Malaysia Today.


Menurut Nur Syaheerah, kejadian tersebut telah berlaku pada Selasa lepas semasa di dalam kelas apabila anaknya yang berada di darjah 3 ditumbuk guru tersebut hanya kerana salah menjawab soalan bahasa Inggeris. Aiyo, dah kenapa cikgu ni??

Adam Mikail Mubashir, 9, telah ditumbuk di bahagian kepala sehingga menyebabkan tubuhnya terjatuh ke belakang lalu pinggangnya terlanggar bahagian bucu meja.


Akibat daripada tumbukan tersebut, Adam mengalami pening kepala dan loya. Dia juga telah diminta untuk berdiri sehingga kelas berakhir. Aduhai…

Malah hasil pemeriksaan doktor juga mendapati Adam mengalami gegaran otakkesan dari tumbukan kuat hingga mengakibatkan simptom pening dan loya.

“Saya terkilan anak saya diperlaku sebegitu. Saya ada jumpa guru besar tetapi dia cakap akan pantau guru dan anak saya, tetapi tidak ada apa-apa tindakan diberikan kepada guru, hanya anak saya diberikan kaunseling,” kata Nur Syaheerah.

Adam juga kini trauma untuk ke sekolah. Menurut Nur Syaheerah lagi, guru besar hanya memindahkan guru tersebut ke kelas lain dan tidak akan mengajar anaknya lagi.


Namun dia masih bimbang kerana anaknya pasti akan bertembung dengan guru tersebut pada waktu rehat kerana mereka masih dalam satu sekolah.

Adam pesan dekat saya jangan beritahu pihak sekolah sebab takut dengan guru itu.”

Pun begitu, menurut pihak polis, kes ini masih dalam siasatan di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.

Didiklah pelajar dengan hati yang ikhlas. Bukannya mendidik dengan cara memukul sehingga cedera atau marah tak tentu pasal. Macam mana ilmu nak masuk, kan?

sumber FMT via malaskomen

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KINI TRENDING
7 Rahsia Kecilkan Perut, Peha & Punggung. Semua Dalam 2 Minggu!

Kegemukan dan lemak lelaki terletak pada perut. Bila nampak ‘boroi’, maka selalunya kita kata dia gemuk. Sebaliknya, lemak perempuan tidak terkumpul di perut tetapi di paha. Oleh kerana itu, ada orang perempuan yang nampak kurus di muka, tapi sebenar masih mengalami masalah berat badan berlebihan. Maka inilah yang paling mereka …

KINI TRENDING
6 Perkara Encik Suami Tak Tahu Tentang Ibu Yang Bekerja Dari Rumah

“Kerja dari rumah bukannya susah mana. Tak payah nak bersiap, boleh buat di mana-mana. Sambil jaga anak pun tak ada masalah.” Inilah antara pendapat suami ataupun sesiapa pun yang belum pernah memerhatikan aktiviti ibu yang menjalankan kerja dari rumah. Tidak dinafikan, pelbagai keistimewaan dan kelebihan mereka yang tidak perlu ke …

KINI TRENDING
11 Perkara Yang Dilakukan Oleh Orang Berjaya Sebelum Usia 30 Tahun

Secara umumnya, usia 20an adalah amat kritikal dan mencabar. Ini kerana, menurut ahli psikologi, wanita sedang dalam memasuki fasa terawal dalam kareer seseorang. Dalam usia ini juga, ramai yang sedang disibukkan dengan persediaan menjejaki alam rumahtangga dan sebagainya. Oleh itu, perasaan insecurity atau ketidakstabilan adalah sesuatu yang sinonim dengan usia …