Gadis Kaum Inca “Terkurung” Selama 500 Tahun di Puncak Gunung, Setelah Diperiksa Buat Ahli Arkeologi Tercengang.

INFORMASI

Arkeologi adalah ilmu yang mempelajari kebudayaan (manusia) masa lalu melalui kajian berdasarkan data dan penemuan yang ditinggalkan. Maka dari itu, para arkeologi sangat teruja jika menemui penemuan-penemuan yang berhubungan dengan kehidupan manusia di masa lampau. Salah satunya seperti penemuan maa yat yang masih utuh atau benda-benda unik lainnya. Dapat dikatakan, jika menemukan penemuan seperti ini pasti akan menjadi sensasi.

Penemuan mumia seorang gadis kaum Inca yang berusia 500 tahun dalam keadaan sempurna di dalam ais membuktikan proses dan teknologi pengawetan maa yat juga telah berkembang ke seluruh dunia.


Mumla seorang gadis dari kaum Inca yang yang jugak digelar sebagai “Maiden” oleh para arkeologi ini dianggarkan berumur dalam lingkungan 14-15 tahun sewaktu kematlannya telah terpelihara dengan sempurna selama 500 tahun.

Turut ditemui bersebelahan mumla tersebut adalah mumla seorang budak lelaki berusia 7 tahun dan mumla seorang budak perempuan berusia 6 tahun. Ahli Arkeologi macam tidak percaya dengan penemuannya ini, kerana setelah diteliti melalui pemeriksaan CT Scan, menunjukkan bahawa organ dalamannya utuh, begitu juga dengan otak yang tidak mengalami kerosakan, bahkan terdapat sedikit darah di bahagian jantung.

Berdasarkan analisis DNA tradisional, para saintis telah mengkaji protein di dalam tisu dan mendapati paru-paru gadis mumia tersebut telah dijangkiti dengan penyakit paru-paru yang menyerupai batuk kering. Buat pertama kalinya jangkitan seumpama ini telah dikesan dalam mumla.

.

Menurut para arkeologi. tidak mustahil kanak-kanak berkenaan telah dik0rbankan berdasarkan penemuan perak, emas, pakaian, mangkuk tembikar yang penuh dengan makanan dan tengkolok mewah dilengkapi bulu burung putih berhampiran maa yat mereka.

Sumber: Funkula

Terima kasih kerana membaca, Jika anda suka artikel ini, jangan segan kongsi ke laman facebook anda ye…

Anda juga boleh Like Page Kami Juga Di Facebook Arena Informasi Terkini Dan Menarik untuk dapatkan lebih banyak cerita menarik dan terkini. Terima kasih.

INSPIRASI
Dia Ditertawakan Jiran Kerana Pasang Pagar Air Di Rumah, Tapi Setelah Melihat Hasilnya Ramai Jiran Yang Menyesal.

Pada bulan Jun lepas, bandar Texas Amerika syarikat mengalami hujan yang lebat dan berpanjangan. Penduduk setempat merasa bimbang dengan hal tersebut. Mereka bimbang b@njir akan melanda bandar tersebut dan menengg@lami semua rumah. Kerana bimbang akan hal itu, salah seorang penduduk disana mendapat sebuah idea yang cukup unik. Lelaki tersebut akan …

INFORMASI
Kenapa Kucing Selalu Hilang Beberapa Hari Sebelum Pergi Selamanya? Tak Sangka Ini Jawapannya.

Ramai diantara kita sangat sayang dan suka kepada kucing. Kucing sejenis haiwan karnivor yang manja. Hubungannya dengan manusia boleh menjadi rapat jika kucing itu telah dibela oleh sekian lama. Jika anda perasan setiap kali kucing sakit atau kucing mahu pergi menemui aj4l, dia akan hilang atau lebih gemar menyorok. Perkara …

INFORMASI
Ternganga Mamak Tu Bila Aku Cakap “Tolong Buang Botol Yang Kat Atas Tu Dan Perempuan Tu Sekali”

Usah pelik dan usah tidak percaya , semua ini sememangnya ada berlaku . Bukan sahaja di kedai mamak, kedai mana-mana pun ada juga cuma caranya berbeza. Ambil ikhtibar atas kejadian ini, dan peringatan juga kepada pemilik kedai makan agar tidak melakukan perbuatan ini. Yakinlah pada rezeki yang Allah telah tetapkan …