Ibu Penagih Biarkan Lima Anaknya Hidup Dalam Timbunan Sampah

KINI TRENDING

KOTA BHARU, KELANTAN – Sayu dan sedih melihat nasib lima beradik yang tinggal dalam rumah yang tidak lagi kelihatan seperti rumah di mana ia penuh dengan sampah sarap, kerosakan di sana sini dan hidup dalam keadaan terabai, lapor Astro Awani.

Video yang dimuat naik oleh Vivi Sumanti sejak semalam itu di Kampung Paloh, Pintu Geng, berkata, makan minum tidak terurus, tidak berpakaian, tiga daripadanya tidak bersekolah dan lebih malang lagi ibu mereka seorang penagih dadah.

Ibu mereka, Faridah Yaakob, berusia 34 tahun berasal dari Tawang, Bachok, langsung tidak menunjukkan rasa bersalah, malah ada ketikanya dia tersengih, merenung jauh mengelamun seperti khayal dalam dunianya sendiri.

Menurut Faridah, dia sudah lama bercerai dengan suaminya dan bersamanya mereka memiliki enam orang anak. Namun anak sulungnya berusia 13 tahun kini dijaga oleh bekas ibu mertuanya.

Selebihnya anak yang berusia 11, 9, 6 tahun dan anak bongsu yang berusia 9 bulan bersama Faridah yang tidak dijaga dengan baik dan diabaikan begitu sehaja.

Keadaan tempat tinggal mereka yang kotor dan busuk bukan tempat yang sesuai untuk dipanggil kediaman. Difahamkan lima beradik itu hanya diberi pakaian yang ada, makan minum tidak menentu dan hanya menjamah buah jambu sebagai sarapan.

Faridah berkata, kesemua anak-anaknya yang mempunyai surat beranak sudah tinggal bersamanya sejak enam tahun lepas. Sehingga kini sewa bulanan RM300 masih dibayar oleh bekas suaminya. Malah bekas suaminya juga yang selalu datang setiap hari menghantar makanan untuk anak-anak mereka.

Berdasarkan video, ternyata memang banyak sampah sarap di luar dan dalam rumah dua tingkat itu. Dengan keadaan dinding rumah yang berlubang dan retak, tandas yang rosak, tingkap yang pecah, jelas sekali mengundang pelbagai ancaman keselamatan pada anak-anak kecil itu.

Ibu Penagih Biarkan Lima Anaknya Hidup Dalam Timbunan Sampah

Ibu Penagih Biarkan Lima Anaknya Hidup Dalam Timbunan Sampah

Ibu Penagih Biarkan Lima Anaknya Hidup Dalam Timbunan Sampah

Ibu Penagih Biarkan Lima Anaknya Hidup Dalam Timbunan Sampah

Sementara itu di dalam sebuah bilik di tingkat dua pula, hanya ada satu tilam yang sudah buruk dan berkulut dijadikan alas tempat tidur mereka sekeluarga.

Justeru, Vivi Sumanti berharap, pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat atau mana-mana NGO yang tampil membantu si ibu dan lima anaknya ini dari terus hidup dalam keadaan yang daif ini.

Sumber: thereporter

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KINI TRENDING
Baru Pantang 4 Hari Suami Paksa Bersama Sampai Rahim Tersembur Keluar.

Perkahwinan itu nikmatnya terlalu indah… Tapi yang jadi bergolak antara sebabnya bila pasangan yang disangka baik & nak jaga kita rupanya terlalu kejam & baran. Sebab tu kita perlu memilih pasangan yang terbaik untuk diri. Ini kisahbenar tentang seorang suami yang terlalu kejam kepada isteri… Jadikan ia pengajaran… Dipaksa berpantang …

INFORMASI
Fakta Menarik Tentang Orang Sabah Yang Anda Tidak Tahu

Lelaki ataupun wanita Sabah memang terkenal dengan raut wajah yang kacak dan jelita. Memiliki wajah seperti persis cina, berkulit putih, kulit halus dan licin, jika sekali pandang anda sudah pasti akan mengenali mereka. Jika anda perasan, mereka sering menggunakan perkataan ‘Bah’ di hujung-hujung perkataan mereka, pasti anda tertanya-tanya, apakah fungsi …

KINI TRENDING
Belum Pandai Bercakap, Bayi Berusia 10 Bulan Ini Menggunakan Cara Ini Untuk Berdebat Dengan Ayahnya.

Bayi ini hanya berusia 10 bulan, tetapi dia boleh “bercakap” dengan cara yang tersendiri, yang membuatkan ayahnya memahaminya. Ramai kanak-kanak suka bercakap walaupun mereka tidak tahu banyak perkataan. Klip video ini merakamkan seorang bayi perempuan berusia 10 bulan yang bertengkar dengan ayahnya, yang membuat semua orang ketawa. Dia hanya menggunakan …