10 Perairan Yang Paling Berbahaya Di Dunia. Yang Last Tu Paling Ngeri !!

INFORMASI

Bercuti di kawasan perairan, tidak kisahlah sama ada ianya tasik atau pun lautan pastinya sangat menyeronokkan.

Tetapi ramai yang tidak mengetahui bahawa bukanlah semua kawasan perairan itu selamat untuk dikunjungi, seperti mana yang kami senaraikan di bawah ini:

10. Great Blue Hole, Belize

Kejadian air pasang dan surut membuatkan fenomena vorteks terjadi pada kawasan lubang besar di tengah-tengah laut ini. Vorteks yang bertindak seperti sebuah vakum gergasi ini kemudiannya akan menyedut apa saja yang lalu di atasnya.

Meskipun berbahaya, terdapat masih ramai pelancong yang sanggup menggadaikan nyawa mereka untuk menyelam di kawasan yang berbahaya ini.

9. Jacob’s Well, Texas, AS

Perigi semulajadi yang memiliki kedalaman sedalam 30 kaki ini merupakan salah satu tempat yang paling berbahaya untuk menyelam.

Pada dasar perigi ini, terdapat banyak rangkaian terowong yang menghubungkan perigi tersebut kepada beberapa buah gua di bawah air.

8. Tasik Michigan, AS

Tidak semanis namanya, Tasik Michigan ini dikatakan sama berbahaya seperti Segitiga Bermuda di mana terdapat ratus kes pesawat terhempas sewaktu terbang melintasinya.

7. Tasik Natron, Tanzania

Tasik Natron merupakan salah satu tasik yang paling masin dan beralkali di dunia kerana sentiasa diliputi dengan kepingan garam yang kadang kalanya berwarna kemerahan.

Selain itu, suhu yang panas setinggi 50°C dan sifat beralkalinya menjadikan tasik ini paling tidak selamat untuk didiami oleh mana-mana haiwan.

6. Blue Hole, Dahab

Blue Hole ini boleh dianggap sebagai salah satu tempat menyelam di dunia kerana terdapat kejadian yang telah meragut banyak nyawa penyelam.

5. Tasik Horseshoe, AS

Kehadiran gas karbon diokasida yang dihasilkan daripada dasar tasik ini menjadikan tasik ini sangat berbahaya untuk didiami. Bukan setakat itu saja, tasik ini juga telah menjadi punca ‘kematian’ pokok-pokok yang berada di kawasan sekitarnya.

4. Boiling Lake, Dominica

Sesuai dengan namanya, tasik yang terletak di atas puncak pergunungan ini boleh mencatat suhu setinggi 92°C dan dengan suhu yang tinggi itu, ianya boleh menjadikan tasik ini sebagai tasik yang paling panas di dunia.

3. Rio Tinto, Portugal/Sepanyol

Aktiviti penggalian fosil pada hulu sungai ini telah menjadikan sungai dipenuhi dengan mendapan seperti tembaga, besi dan logam berat. Selain itu, kandungan asidnya yang tinggi turut menjadikannya tidak selamat untuk didiami.

2. Laluan Drake

Perairan yang dipenuhi dengan bongkah-bongkah ais, angin kuat selaju 80 batu sejam, arus yang kuat dan jarak penglihatan yang terhad telah menjadi laluan air ini sebagai laluan yang paling berbahaya di dunia.

Sebelum pembukaan Terusan Panama pada awal kurun ke-20, terdapat banyak kapal-kapal yang tenggelam sewaktu melalui kawasan ini.

1. Tasik Kivu

Pada permukaanya, tasik air tawar ini kelihatan sangat tenang tanpa sebarang elemen yang berbahaya.

Namun hakikatnya, terdapat lapisan CO2 di dalam tasik ini dengan gas metana yang banyak pada dasar tasik ini. Gempa bumi yang kecil sudah cukup untuk mencetuskan sebuah letupan yang besar di kawasan tasik ini.

Sumber taikotaitv

sumber: Media Gempak

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KINI TRENDING
7 Rahsia Kecilkan Perut, Peha & Punggung. Semua Dalam 2 Minggu!

Kegemukan dan lemak lelaki terletak pada perut. Bila nampak ‘boroi’, maka selalunya kita kata dia gemuk. Sebaliknya, lemak perempuan tidak terkumpul di perut tetapi di paha. Oleh kerana itu, ada orang perempuan yang nampak kurus di muka, tapi sebenar masih mengalami masalah berat badan berlebihan. Maka inilah yang paling mereka …

KINI TRENDING
6 Perkara Encik Suami Tak Tahu Tentang Ibu Yang Bekerja Dari Rumah

“Kerja dari rumah bukannya susah mana. Tak payah nak bersiap, boleh buat di mana-mana. Sambil jaga anak pun tak ada masalah.” Inilah antara pendapat suami ataupun sesiapa pun yang belum pernah memerhatikan aktiviti ibu yang menjalankan kerja dari rumah. Tidak dinafikan, pelbagai keistimewaan dan kelebihan mereka yang tidak perlu ke …

KINI TRENDING
11 Perkara Yang Dilakukan Oleh Orang Berjaya Sebelum Usia 30 Tahun

Secara umumnya, usia 20an adalah amat kritikal dan mencabar. Ini kerana, menurut ahli psikologi, wanita sedang dalam memasuki fasa terawal dalam kareer seseorang. Dalam usia ini juga, ramai yang sedang disibukkan dengan persediaan menjejaki alam rumahtangga dan sebagainya. Oleh itu, perasaan insecurity atau ketidakstabilan adalah sesuatu yang sinonim dengan usia …