Sila Ambil Perhatian!! 5 Alatan Elektrik Ini Punca Bil “MELAMBUNG” Tinggi Walaupun Anda Jarang Di Rumah!!

INFORMASI
2

 

Sila Ambil Perhatian!! 5 Alatan Elektrik Ini Punca Bil “MELAMBUNG” Tinggi Walaupun Anda Jarang Di Rumah!! | Mungkin kadang-kadang korang pasti pelik dan merungut, korang jarang di rumah dan menggunakan peralatan elektrik secara minimum tapi bil elektrik masih melambung tinggi juga.

 

Tapi pikir balik, ada tak anda membiarkan peralatan eletrik dengan yang masih bersambung dengan soket?

 

Elektrik masih berjalan walaupun perlatan tersebut tidak digunakan.

 

Jadi, kami ingin kongsikan dengan anda 5 jenis peralatan eletrik yang masih ‘menelan’ tenaga walaupun tidak duguna selagi mana plug masih bersambung dengan soket.

 

Lepas ini, anda perlulah lebih kerap untuk mencabut plug peralatan tersebut jika tidak digunakan, tambah-tambah jika anda ingin meninggalkan rumah untuk tempoh tertentu.

 

1. Peralatan Elektrik Dengan Fungsi Pemasa.

 

 

108 W sehari. Mungkin tidak setiap rumah mempunyai peralatan secanggih ini, tetapi bayangkanlah jumlah tenaga yang dibazirkan setiap hari yang mungkin boleh disalurkan untuk penggunaan yang lebih berfaedah.

 

Itu jika hanya ada satu peralatan elektrik dengan fungsi pemasa, bayangkan jika hampir kesemua peralatan elektrik anda ada fungsi pemasa terutamanya peralatan di dapur, dan jika anda membiarkan ia tidak ditutup walau tidak digunakan, jumlah yang dibazirkan anda bayangkanlah sendri.

 

2. Komputer

 

 

Tak kiralah sama ada PC mahupun Laptop, kedua-duanya memang menggunakan tenaga yang sangat banyak. Terutamanya PC, kami sangat yakin bahawa memang plugnya tidak pernah diusik daripada soket eletrik.

 

Tak percaya? Pegilah tengok PC masing-masing jika anda memilkinya.

 

Kedua-dua peralatan tersebut menelan tenaga sebanyak 96 W sehari. Banyaknya. Memang membazir sangat-sangat. Malah, ia jumlah tenaga yang dibazirkan bertambah sebanyak 1.5 kali jika anda meninggalkan komputer anda dalam keadaan Mod Sedia.

 

Jadi lepas ni, kalau dah tak guna PC atau laptop masing-masing, ringan-ringankanlah tangan tu untuk tanggalkan plug dari soket, ok.

 

3. Televisyen

 

 

Kalau di atas tadi adalah dekorder, yang ini adalah tv itu sendiri sebab kalau anda ada dekorder dah tentulah anda juga ada tv.

 

Jumlah elektrik yang dibazirkan setiap hari jika anda tidak menanggalkan plug tv daripada soket adalah sebanyak 24 W sehari. Cuba campur dengan jumlah tenaga yang dibazirkan oleh dekorder tadi.

 

Dan renung-renungkanlah bila kali terakhir anda menanggalkan plug kedua-dua peralatan tersebut.

 

4. Dekorder Televisyen (TV) Digital

 

 

Bagi mereka yang melanggan perkhidmatan TV berbayar, pasti tahu apa itu dekorder tv. TV dan manusia memang tidak dapat dipisahkan kerana dari dahulu lagi ia menjadi medium utama untuk manusia berhibur sama ada untuk menonton drama mahupun sekadar menonton berita.

 

Jadi, sudah tentu ada yang malas mahu menutup plug dekorder, nanti senang nak buka tv hanya perlu capai alat kawalan jauh sahaja.

 

Tapi tahukah anda, dekorder yang tak ditutup walaupun tv tak dibuka mengguna tenaga sebanyak 22 W sehari. Jumlah yang agak tinggi sebenarnya, maka tak hairanlah bil elektrik anda masih ‘meroket’ walaupun anda jarang menonton televisyen.

 

5. Pengecas Telefon

 

 

Ini adalah antara peralatan yang paling sering digunakan oleh umat manusia kerana pada hari ini, hampir sukar mencari manusia yang boleh ‘hidup’ tanpa telefon di tangan.

 

Jadi sudah tentulah ia peralatan yang paling banyak dibiarkan ‘melekat’ pada soket elektrik di rumah masing-masing.

 

Pengecas telefon menelan tenaga sebanyak 1.2 Wattage (W) sehari walaupun ia tidak digunakan. Kecil nilainya bukan? Cuba darabkan dengan 365 hari dan darabkan dengan jumlah berapa tahun sudah anda mengguna telefon. Terkejut?

 

Mungkin ada yang berfikir bahawa jumlah-jumlah tersebut adalah kecil, tetapi dengan pembaziran secara kerap, ia bukanlah jumlah yang kecil. Dan satu lagi, ia bukan kerja yang sukar untuk menanggalkan plug peralatan-peralatan yang dinyatakan di atas, dan pada masa yang sama ia juga salah satu cara untuk anda berjimat cermat.

 

Jadilah Pengguna Yang Bijak.

 

Sumber: Bright Side

 

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

 

Anda juga boleh Like Page Kami Juga Di Facebook Arena Informasi Terkini Dan Menarik untuk dapatkan lebih banyak cerita menarik.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AGAMA
Jika Barang Hilang Atau Tersalah Letak, Bacalah Ayat Ini, Inshallah Jumpa Semula.

Kehilangan barang berharga tentu membuat kita gelisah. Entah hilang karena lupa atau mungkin hilang karena dicuri. Mungkin barang itu adalah sesuatu yang sangat berharga seperti perhiasan emas berlian, kereta, motorsikal, atau wang dan lain-lain. Segala cara dan usaha pasti akan ditempuh untuk menemukan atau mengembalikan barang yang hilang yang mungkin …

AGAMA
Begini Dapatkan Syafaat Rasulullah SAW Yang Ramai Tidak Mengamalkannya.

Azan adalah kalimat yang sentiasa berkumandang di negara kita. Sebagai Muslim, seruan azan ini amat penting kerana ia menjadi tanda masuknya waktu solat fardu lima kali sehari semalam. Mereka yang me­nunggu-nunggu waktu solat dinyatakan oleh Rasulullah SAW sebagai antara tujuh golongan yang mendapat perlindungan di akhirat kelak. Gambaran tentang keadaan …

AGAMA
Jika Anda Pernah Meninggalkan Solat Sejak Aqil Baligh, Ini Yang Wajib Anda Lakukan Sebelum Terlambat

Soalan : Adakah kita perlu mengqada’ solat (wajib atau sunat) yang tertinggal dengan sengaja, malas dan cuai? Bagaimana dengan solat yang ditinggalkan semenjak aqil baligh? Apakah kita hanya dituntut supaya bertaubat dan tidak perlu mengqada’nya? Jawapan: Firman Allah SWT: إِنَّ ٱلصَّلَو‌ٰةَ كَانَتْ عَلَى ٱلْمُؤْمِنِينَ كِتَـٰبًا مَّوْقُوتًا Maksudnya: Sesungguhnya sembahyang itu …