Nelayan Temui Cicak Purba 170 Juta Tahun. Bunyinya Sangat Menyeramkan

SERAM & MISTERI

BEIJING: Seorang nelayan di barat daya China telah berjaya menangkap seekor haiwan purba yang menyerupai cicak Salamander di mana haiwan ini merupakan amfibia tertua di dunia. Cicak ini dikategorikan sedemikian kerana dikatakan tidak mengalami sebarang perubahan fizikal sejak kira-kira 170 juta tahun lalu.

Memetik laporan Mirror Onlina, nelayan tersebut yang dikenali dengan nama Wang Tong telah menemui cicka gergasi berkenaan yang berukuran 122 sentimeter panjang itu apabila dia secara tidak sengaja telah terpijak badan haiwan pelik tersebut ketika sedang berjalan di dalam gua batu kapur di daerah Chingqing.

“Ia merupakan haiwan paling tua di dunia dan haiwan berusia 200 tahun itu ditemui di dalam gua selepas saya terpijak sesuatu yang lembut dan berlendir.

“Haiwan ini merupakan spesies paling tua di dunia. Ketika ia dilahirkan Raja George IV sedang menaiki takhta dan Britain sedang terlibat dalam perang Waterloo,” katanya.

Selepas menangkap hawian purba berkenaan dia telah menghubungi pakar hidupan liar China liar yang mengambil haiwan amfibia itu untuk dipindahkan ke habitat semula jadinya selepas mendapati ia sakit.

Apa yang menarik, haiwan purba yang diber nama Wa Wa Yu yang membawa maksud ikan bayi itu mengeluarkan bunyi seperti tangisan seorang bayi yang baru lahir.

Haiwan tersebut kini telah disenarikan dalam spesis haiwan paling terancam dalam Senarai Merah oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Hidupan Liar (ICUN) dan dilindungi di China.

Ia dikatakan mampun untuk membesar sehingga 1.8 meter panjang dan berat melebihi 50 kilogram.

Walaupun diletakkan sebagai spesies terancam, cicak salamander masih menjadi buruan golongan kaya di China ekoran kepercayaan bahawa daging haiwan itu boleh mengatasi ketuaan.

KREDIT SIAKAPKELI.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SERAM & MISTERI
Ini Pulau Paling Menyeramkan di Dunia, Banyak Kepala Dimutilasi di Pohon, Berani Datang??

Ada beberapa orang begitu tertarik dengan hal-hal berbau horor. Pengalaman menegangkan, dengan jatung berdebar kencang sepertinya menjadi pengalaman mengasyikkan bagi pecinta horor. Meski ada rasa takut, tapi cerita misteri selalu saja laris manis baik dalam cerita maupun film yang berbau mistis. Nah, bagi penyukan hal-hal tersebut. Mungkin pulau ini layak …

SERAM & MISTERI
14 Kota Hantu Paling Menyeramkan dan Mengerikan di Dunia

Pernahkah kamu membayangkan ketika kamu sedang melakukan perjalanan lalu tiba-tiba tak sengaja tersesat ke sebuah kota yang sudah tak berpenghuni? Jika demikian maka kamu harap berhati-hati karena siapa tahu kamu akan masuk ke beberapa kota hantu tak berpenghuni berikut ini. Kota-kota berikut ini mendapat julukan hantu lantaran tak ada seorang …

INFORMASI
10 Perairan Yang Paling Berbahaya Di Dunia. Yang Last Tu Paling Ngeri !!

Bercuti di kawasan perairan, tidak kisahlah sama ada ianya tasik atau pun lautan pastinya sangat menyeronokkan. Tetapi ramai yang tidak mengetahui bahawa bukanlah semua kawasan perairan itu selamat untuk dikunjungi, seperti mana yang kami senaraikan di bawah ini: 10. Great Blue Hole, Belize Kejadian air pasang dan surut membuatkan fenomena …