Satu Kampung Jadi Heboh Apabila Mereka Terdengar Suara Zikir Dari Dalam Telaga. Selepas Diselidik, Rupa-rupanya..

SENSASI

 

Satu Kampung Jadi Heboh Apabila Mereka Terdengar Suara Zikir Dari Dalam Telaga. Selepas Diselidik, Rupa-rupanya..

 

Penduduk kampung jadi Heboh dengar suara Zikir dari dalam Telaga! Selepas diselidik ternyata itu..Subhanallah..

 

Untuk terus menonton video ini silakan langsung saja scroll ke video nya di bawah..

 

Penduduk sebuah kampung jadi heboh dan tertanya tanya apabila mendengar suara zikir dari dalam telaga di rumah seorang penduduk. Rata rata penduduk mendengar suara Menyebut Lailahaillallah.. Ada juga yang mendengar ucapan Lailahaillallah Muhammadur Rasulullah..

 

Ada penduduk yang sekadar mendengar ucapan Allah sahaja. Namun setiap penduduk yang mendekatkan telinga ke telaga itu pasti mendengar suara yang berzikir.

 

Pada mulanya sayup sayup kedengaran tapi makin lama makin jelas. Semua orang tertanya tanya Malah pemilik telaga juga tidak tahu apa sebabnya.

 

Penduduk cuba menyelidik namun tiada satu pun petunjuk yang boleh menjelaskan dengan tepat apa yang telah berlaku.. Hinggalah ke hari ini suara zikir itu masih menjadi misteri .

 

Semakin hari semakin ramai yang datang untuk mendengar suara zikir dari dalam telaga itu. Ada juga pengunjung yang mengambil air dari telaga itu dan di bawa pulang.

 

Semua penduduk akhirnya menganggap mungkin itu antara salah satu tanda kebesaran Allah SWT. Yang nyata tiada siapa yang tahu.. Wallahualam.

 

Ada salah satu kalimat dalam Al-Qur’an yang tak asing ditelinga kita yaitu kalimat “Kun Fayakun”. Ketika Allah telah berkehendak untuk jadi maka terjadilah.

 

Kalimat ini disebutkan 8 kali didalam Al-Qur’an dan pengulangan ini bertujuan untuk menunjukkan dan meyakinkan kita tentang luasnya kekuasaan Allah swt.

 

“Apabila Dia hendak Menetapkan sesuatu, Dia hanya Berkata kepadanya, “Jadilah!” Maka terjadilah sesuatu itu.” (QS.al-Baqarah:117)

 

Namun yang dimaksud dengan perkataan Kun Fayakun dalam ayat-ayat ini bukanlah perkataan verbal yang keluar dari lisan. Perkataan Kun Fayakun maksudnya adalah kehendak Allah swt untuk mewujudkan sesuatu. Jika Dia berkehendak untuk terwujud, maka terwujudlah. Bukan berarti sebuah perkataan yang harus terucap.

 

Dan kalimat ini termuat dalam 8 tempat berikut ini :

 

QS.al-Baqarah 117, QS.Ali Imran 47, QS.Ali Imran 59, QS.al-An’am 73, QS.an-Nahl:40, QS.Maryam 35, QS.Yasiin 82, QS.Ghofir 68.

 

Lalu apa pelajaran penting yang dapat kita ambil dari ayat diatas?

 

Jika kekuasaan dan kemampuan Allah meliputi segala sesuatu dan segala sesuatu akan terjadi dengan kehendak-Nya, lantas kenapa kita masih bersedih dan mudah putus asa? Ketahuilah bahwa seorang yang memiliki Allah tidak menyimpan kata mustahil dalam kamus hidupnya.

 

Ketika putus asa itu datang dan berkata, “Mustahil keinginanmu akan terwujud !”. Maka ceritakan kepadanya tentang kebesaran dan kekuasaan Tuhan Pemilik Alam Semesta.” “Apabila Dia hendak Menetapkan sesuatu, Dia hanya Berkata kepadanya, “Jadilah!” Maka terjadilah sesuatu itu.” (QS.al-Baqarah:117)

 

Tidak ada sesuatu yang mustahil. Semua akan terjadi dengan kehendak-Nya. Maka dekatkan diri kepada Allah swt. Karena Allah berfirman dalam Hadist Qudsi-Nya,

 

“Hamba-Ku taatlah kepada-Ku maka kalian akan menjadi seperti-Ku. Ketika berkata terjadi ! maka terjadilah.

 

Jom kita saksikan video ini dan jangan lupa share dengan kawan kawan anda jika anda suka video ini. Terima kasih.

 

Video:

 

 

Terima kasih kerana membaca. Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua.

 

Anda juga boleh Like Page Kami Juga Di Facebook Arena Informasi Terkini Dan Menarik untuk dapatkan lebih banyak cerita menarik.

SENSASI
Krabi dan Phuket Pada Asalnya Dulu milik Kedah. Namun Inilah Sejarah Yang Cuba Digelapkan.

  Krabi dan Phuket Pada Asalnya Dulu milik Kedah. Namun Inilah Sejarah Yang Cuba Digelapkan.   Krabi dan Phuket merupakan dua destinasi perlancongan yang menarik perhatian pelancong untuk menikmati panaroma yang indah dan juga dikenali sebagai syurga makanan. Kedua-dua destinasi ini diketahui umum adalah di bawah naugan negara Thailand.   …

VIRAL
Wanita Guna Tandas Enggan Tutup Pintu Menyebabkan Penerbangan Tertangguh 3 Jam. Rupa-rupanya Ini Sebabnya..

  Wanita Guna Tandas Enggan Tutup Pintu Menyebabkan Penerbangan Tertangguh 3 Jam.. Rupa-rupanya Ini Sebabnya..   HONG KONG: Satu penerbangan Dragonair ke Beijing telah ditangguhkan hampir tiga jam selepas seorang wanita enggan menutup pintu tandas kabin ketika dia sedang membersihkan lampin anaknya.     Penerbangan KA902 dengan muatan 277 penumpang …

SENSASI
“Anak dah berderet, nak mengg4tal apa lagi?” – Lelaki ‘Basuh’ Kawan Kat Group Wasap Sebab Upload Gambar ‘Macamni’

  “Anak dah berderet, nak mengg4tal apa lagi?” – Lelaki ‘Basuh’ Kawan Kat Group Wasap Sebab Upload Gambar ‘Macamni’   Dipetik dari FB Akhtar Syamir:   Semalam saya terpaksa luahkan kekecewaan kat group kawan-kawan sekolah. Benda yang sama berulang-kali dilakukan. Bila dinasihat dengan baik, akan berhenti buat benda ni beberapa …