Al-Fatihah: Perginya Maznah Hamid, Iron Lady Yang Dikagumi

BERITA

KUALA LUMPUR: Rabu, 6 petang, Malaysia kehilangan seorang tokoh wanita yang menjadi idola ramai kaum hawa tidak kira usia.

Dikenali sebagai Iron Lady, Datuk Dr Maznah Hamid, 62, menghembus nafas terakhir di Institut Jantung Negara (IJN) selepas dilaporkan mengalami komplikasi injap di bahagian jantung yang mengeras akibat kalsium yang berlebihan.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan Securiforce Sdn Bhd itu dilahirkan pada 18 April 1955 di Ayer Hitam Kedah.

Dr Maznah ketika hayatnya gigih membuktikan peranan seorang wanita dalam dunia perniagaan dengan berusaha memajukan Securiforce yang tidak dikenali langsung 30 tahun dahulu supaya menjadi sebuah syarikat kawalan keselamatan yang terbesar di Malaysia dan berjaya menyaingi lebih 400 buah syarikat lain seumpamanya.

Sehingga kini, syarikat tersebut yang mempunyai 65 buah cawangan dengan lebih 6,000 kakitangan.

Kejayaan Dr Maznah membanggakan ramai kaum hawa tidak kira apa bangsa sekalipun. Apatah lagi Syarikat Securiforce yang dikepalainya berjaya mereka cipta dan menghasilkan van kalis peluru.

Ditangan wanita besi ini juga, Securiforce melebar luaskan perniagaan bukan terhad kepada static guard semata-mata tetapi turut merangkumi logistik, cash-in-transit, pengurusan tunai, high-tech cargo management, perkhidmatan armoured trucking, dan pelbagai perkhidmatan yang lain. Securiforce memberikan pakej keselamatan yang lengkap dan total, mempelopori konsep total security.

Al-Fatihah: Iron Lady Meninggal Dunia

Hasil daripada kegigihan beliau dan ‘team’nya menerajui syarikat, kini Securiforce mempunyai beberapa buah anak syarikat yang sedang berkembang maju. Antaranya ialah Danau Lumayan, pemaju hartanah di Bandar Tun Razak yang membina pangsapuri /kondominium mewah, ‘penthouse’ yang eksklusif dan lot-lot kompleks perniagaan.

Lebih membanggakan, Allahyarham membangukan perniagaan tanpa sebarang bantuan kewangan daripada bank. Kejayaan ini, amat dikagumi oleh pelbagai pihak dan segala lapisan masyarakat.

Kini, tiada lagi sosok yang dikenali Iron Lady dan membanggakan ramai kaum wanita.

Al-Fatihah.

 

Sumber

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BERITA
Tak Dapat Kawal ‘KESEDAPAN’ Ketika Berjimak, Ini Apa Yang Isteri Buat Sehingga Telur Suami Hampir Putus.

SEORANG lelaki terpaksa dikejarkan ke hospital selepas mengalami kecederaan pada salah satu testikal miliknya dalam satu kejadian di bandar Taichung, Taiwan, baru-baru ini. Memetik sumber, mangsa yang dikenali sebagai Wang itu dilaporkan kehilangan testikel pada bahagian kanan akibat digigit hingga putus oleh isterinya, Hsieh ketika mereka sedang ‘bermadu kasih’. Menurut …

BERITA
Kejam! Wanita Cantik Diseksa Selama 6 Jam oleh Kekasihnya, Wajahnya Jadi Hancur Seperti Ini

Kirby Weegram (22), percaya bahwa dia akan mati ketika kekasihya, Jonathan Graham meninju, menendang dan memukulnya dengan sepotong kayu secafa brutal, di apartemennya selama 6 jam. Wanita itu telah berbicara setelah Graham dijatuhkan hukuman 21 bulan penjara. Dia mengakui penyerangan yang dilakukannya dapat membunuh pacarnya. Jonathan Graham Jonathan juga mencekik …

BERITA
Tiba-Tiba Terdengar Anak Perempuan Menangis Dengan Kuat. Lihat Lelaki Pegang Tangan Anak.

Seorang lelaki warga Rohingya ditahan kerana dipercayai cuba menculik seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun, lapor China Press. Dalam kejadian yang berlaku pada jam 6.30 petang semalam di sebuah pasar malam di Kuala Kangsar, Perak, ibu mangsa sedang sibuk berniaga sayur-sayurannya. Tiba-tiba terdengar suara anak perempuannya menangis dengan kuat di …