Al-Fatihah: Perginya Maznah Hamid, Iron Lady Yang Dikagumi

BERITA

KUALA LUMPUR: Rabu, 6 petang, Malaysia kehilangan seorang tokoh wanita yang menjadi idola ramai kaum hawa tidak kira usia.

Dikenali sebagai Iron Lady, Datuk Dr Maznah Hamid, 62, menghembus nafas terakhir di Institut Jantung Negara (IJN) selepas dilaporkan mengalami komplikasi injap di bahagian jantung yang mengeras akibat kalsium yang berlebihan.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan Securiforce Sdn Bhd itu dilahirkan pada 18 April 1955 di Ayer Hitam Kedah.

Dr Maznah ketika hayatnya gigih membuktikan peranan seorang wanita dalam dunia perniagaan dengan berusaha memajukan Securiforce yang tidak dikenali langsung 30 tahun dahulu supaya menjadi sebuah syarikat kawalan keselamatan yang terbesar di Malaysia dan berjaya menyaingi lebih 400 buah syarikat lain seumpamanya.

Sehingga kini, syarikat tersebut yang mempunyai 65 buah cawangan dengan lebih 6,000 kakitangan.

Kejayaan Dr Maznah membanggakan ramai kaum hawa tidak kira apa bangsa sekalipun. Apatah lagi Syarikat Securiforce yang dikepalainya berjaya mereka cipta dan menghasilkan van kalis peluru.

Ditangan wanita besi ini juga, Securiforce melebar luaskan perniagaan bukan terhad kepada static guard semata-mata tetapi turut merangkumi logistik, cash-in-transit, pengurusan tunai, high-tech cargo management, perkhidmatan armoured trucking, dan pelbagai perkhidmatan yang lain. Securiforce memberikan pakej keselamatan yang lengkap dan total, mempelopori konsep total security.

Al-Fatihah: Iron Lady Meninggal Dunia

Hasil daripada kegigihan beliau dan ‘team’nya menerajui syarikat, kini Securiforce mempunyai beberapa buah anak syarikat yang sedang berkembang maju. Antaranya ialah Danau Lumayan, pemaju hartanah di Bandar Tun Razak yang membina pangsapuri /kondominium mewah, ‘penthouse’ yang eksklusif dan lot-lot kompleks perniagaan.

Lebih membanggakan, Allahyarham membangukan perniagaan tanpa sebarang bantuan kewangan daripada bank. Kejayaan ini, amat dikagumi oleh pelbagai pihak dan segala lapisan masyarakat.

Kini, tiada lagi sosok yang dikenali Iron Lady dan membanggakan ramai kaum wanita.

Al-Fatihah.

 

Sumber

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BERITA
Shafee Hadapi Empat Tuduhan, Mengaku Tak Salah

Peguam terkenal Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah didakwa di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur hari ini atas dua pertuduhan menerima wang hasil daripada aktiviti haram berjumlah RM9.5 juta daripada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan dua pertuduhan membuat penyata yang tidak betul di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967. …

BERITA
Kenapa Anwar Pilih Port Dickson? Ini jawapan Beliau.

Selepas menimbangkan sejumlah kerusi, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau memilih untuk bertanding di Port Dickson selepas melihat betapa seriusnya anggota parlimen di situ, Datuk Danyal Balagopal Abdullah, menawarkan kerusinya. Kata Anwar lagi, beliau tambah tertarik selepas Danyal menyatakan hasrat untuk kekal membantunya di kawasan parlimen itu. “Bukan beliau saja …

BERITA
Seorang Pegawai Timbalan Menteri Kantoi Rakam Bawah Skirt Wanita, Ini Tindakan Yang Dikenakan Kepadanya

Seorang staf wanita kedai cermin mata membuat laporan polis terhadap lelaki yang mengiringi Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Mohd Azis Jamman yang didakwa merakam dari bawah skirt wanita berkenaan. Dalam sebuah klip video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) bertarikh 8 September 2018 di sebuah kedai cermin mata, seorang wanita dilihat …