Sampai Hati Cikgu… (GURU Lelaki Ditahan Polis Selepas Didakwa MENCABUL Dua Murid Lelaki.)

BERITA

GURU lelaki ditahan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Serian, hari ini, selepas didakwa mencabul dua murid lelaki berusia 11 tahun di sekolah rendah di Serian pada Mei dan Ogos lalu.

Suspek berusia 37 tahun itu ditahan polis kira-kira 3 petang selepas diminta hadir ke IPD Serian bagi memberi keterangan susulan satu laporan polis berhubung perbuatannya itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak Datuk Dev Kumar berkata, pihaknya dimaklumkan, keluarga mangsa pernah mengadu mengenai perbuatan suspek itu kepada pihak sekolah, namun tiada tindakan diambil menyebabkan mereka terpaksa membuat laporan polis.

Menurutnya, bertindak atas laporan itu, suspek dipanggil ke IPD Serian untuk memberi keterangan sebelum dia tahan sepasukan anggota dari Bahagian Siasatan Jenayah untuk siasatan lanjut.

 

 

“Guru terbabit dikatakan membuat amang (ancam) seksual fizikal terhadap kedua-dua mangsa yang masing-masing berumur 10 tahun 11 bulan dan 10 tahun 9 bulan.

“Suspek akan direman di Mahkamah Serian, esok dan kes akan disiasat mengikut Seksyen Seksyen 14 (a), (b) dan (d) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017,” katanya dalam kenyataan medianya, hari ini.

Dev berkata, berdasarkan fakta kes, pada Mei lalu, mangsa pertama yang berusia 10 tahun 11 bulan dipanggil suspek ke pejabat Hal Ehwal Murid sekolah terbabit.

Katanya, ketika bertemu dengan mangsa terbabit, suspek bertindak mengunci pintu pejabat berkenan kemudian mencabul mangsa.

“Mangsa kedua yang berusia 10 tahun 9 bulan pula dicabul pada Ogos lalu apabila mangsa dibawa suspek ke sebuah bilik stor di sekolah sama dan cuba mencabulnya.

“Sebaik mangsa sampai di bilik stor berkenaan, suspek cuba mencabulnya tetapi mangsa sempat menghalang tindakan suspek kemudian keluar dari bilik stor dan masuk semula ke dalam kelas,” katanya.

 

Sumber

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BERITA
Tiba-Tiba Terdengar Anak Perempuan Menangis Dengan Kuat. Lihat Lelaki Pegang Tangan Anak.

Seorang lelaki warga Rohingya ditahan kerana dipercayai cuba menculik seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun, lapor China Press. Dalam kejadian yang berlaku pada jam 6.30 petang semalam di sebuah pasar malam di Kuala Kangsar, Perak, ibu mangsa sedang sibuk berniaga sayur-sayurannya. Tiba-tiba terdengar suara anak perempuannya menangis dengan kuat di …

BERITA
Lelaki Ini Berani Mati Menembak Doktor Yang Menyambut Isterinya Melahirkan Bayi.. Punca Sebenar Adalah Sangat Mengejutkan!!

RIYADH – Seorang lelaki ditahan selepas menembak seorang doktor pakar obstetrik lelaki, dipercayai tidak berpuas hati kerana doktor itu telah menyambut kelahiran anaknya di mana tugas itu sepatutnya dilakukan oleh doktor pakar ginekologi wanita. Doktor Muhannad Al Zabn, berasal dari Jordan itu telah menyambut kelahiran bayi pasangan berkenaan sebulan yang …

BERITA
Bunuh Budak Elak Bayar Pampasan!

Beijing: Seorang pemandu didakwa membunuh seorang budak perempuan yang dilanggarnya untuk mengelak membayar pampasan kepada keluarga mangsa. Media tempatan melaporkan, mangsa bernama Tao, sembilan tahun, dilaporkan hilang dari kampungnya di wilayah Hubei pada 25 November lalu sebelum mayatnya ditemui dalam belukar berhampiran tempat tinggalnya. Saksi memberitahu ayah mangsa, dia melihat …